HTML

info@issbih.ba

HTML

bihjezik.png engljezik.png
Novosti

Skippy Predškolski Centar počeo sa primjenom Codex Alimentarius Haccp sistema

 

24.06.2022 16:55
Slika
 
Predškolski Centar Skipyy  uvođenjem HACCP sistema  obezbjedjuje svojim korisnicima  zdravstveno bezbjedan proizvod i time jasno stavlja akcenat na zdravlje i sigurnost korisnika.

Zahtjevi HACCP sistema omogućuju  Predškolskom Centru  da hrana i higijena  bude u skladu sa visokim kvalitetom, kao i da se analizom i kontrolom različitih bioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti osigura bezbjedan proizvod svim korisnicima.

Određivanjem i nadzorom kritičnih kontrolnih tačaka, edukacijom zaposlenih i kontrolom kvaliteta svih procesa u organizaciji, Predškolska Ustanova Skipyy  je zahtjevima HACCP-A  ustanovila kvalitet svojih proizvoda i usluga, ali i obezbjedila zdravstveno-bezbjedan proizvod korisnicima i zaposlenima.

HACCP je sistem bezbjednosti hrane koji se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških/mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti kojima su izložene sirovine, mogućih opasnosti pri rukovanju, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda. 

HACCP sistem sastoji se od dvije osnovne komponente: HA i CCP.

HA – predstavlja analizu rizika, odnosno identifikaciju opasnosti u svakoj fazi proizvodnje hrane i procjenu njihove štetnosti po ljudsko zdravlje.

CCP – (kritične kontrolne tačke) predstavlja postupke u proizvodnji u kojima se može spriječiti ili eliminisati rizik po sigurnost hrane ili se njegov uticaj svjesti na prihvatljiv nivo. Jednostavno, moguće ih je kontrolisati.

Hazard – Opasnost po zdravlje u određenoj tački procesa proizvodnje namirnice

Analysis – Analiza opasnosti moguće kontaminacije proizvoda u svakoj tački procesa proizvodnje namirnice

Critical – Određivanje kritične tačke u procesu po zdravstvenu bezbjednost proizvoda

Control – Kontrola kritične tačke procesa

Point – Tačaka procesa proizvodnje namirnice.


0 0