Smjernice o društvenoj odgovornosti (ISO 26000:2014)

Slika
ISO 26000:2014 ima za cilj da pomogne organizacijama da doprinesu održivom razvoju. Namjera im je da ih ohrabri da idu dalje od poštivanja zakona, prepoznajući da je poštivanje zakona osnovna dužnost svake organizacije i suštinski dio njihove društvene odgovornosti. Namjera mu je promovirati zajedničko razumijevanje u oblasti društvene odgovornosti, te dopuniti druge instrumente i inicijative za društvenu odgovornost, a ne zamijeniti ih.


ISO 26000:2010 nije standard sistema menadžmenta. Nije namijenjen niti primjeren za svrhe certificiranja ili regulatorne ili ugovorne upotrebe. ISO 26000:2010 je namijenjen da organizacijama pruži smjernice u vezi sa društvenom odgovornošću i može se koristiti kao dio aktivnosti javnih politika. Međutim, za potrebe Marakeškog sporazuma kojim se uspostavlja Svjetska trgovinska organizacija (STO), on nije namijenjen da se tumači kao „međunarodni standard“, „smjernica“ ili „preporuka“, niti da pruži osnovu za bilo koji pretpostavka ili nalaz da je mjera u skladu sa obavezama STO.


Nadalje, nije namijenjena da pruži osnovu za pravne radnje, pritužbe, odbrane ili druge zahtjeve u bilo kojem međunarodnom, domaćem ili drugom postupku, niti je namijenjena da se navede kao dokaz evolucije međunarodnog običajnog prava.


ISO 26000:2010 nije namijenjen da spriječi razvoj nacionalnih standarda koji su specifičniji, zahtjevniji ili drugačijeg tipa.
0 0