IFS se sastoji od osam različitih standarda za hranu i proizvode koji nisu hrana, pokrivajući procese duž lanca snabdijevanja.
Međutim, IFS ne specificira kako ovi procesi moraju izgledati,već samo pruža procjenu zasnovanu na riziku.
Različiti standardi sada se koriste od straneproizvođača i trgovaca širom svijeta kako bi zadovoljili nove zahtjeve za kvalitet,transparentnost i efikasnost koji proizlaze iz globalizacije.
Da bi osigurali da IFS standardi zadovolje potrebe svih partnera, oni ih razvijaju zajedno sa dobavljačima, trgovcima, kao itijelima za certifikaciju.
IFS FOOD 8
IFS Food standard je GFSI (Globalna inicijativa za sigurnost hrane) priznat standard za auditiranje proizvođača hrane.
Fokusira se na sigurnost hrane i kvalitetu procesa i proizvoda.
Odnosi se na kompanije za preradu hrane i kompanije koje pakiraju rasute prehrambene proizvode.
IFS Food se primjenjuje kada su proizvodi „prerađeni“ ili kada postoji opasnost od kontaminacije proizvoda tokom primarnog pakiranja.
Standard je važan za sve proizvođače hrane, posebno za one koji proizvode privatne marke, jer sadrži mnoge zahtjeve vezane za usklađenost sa specifikacijamakupaca.
Standard podržava odjele za proizvodnju i marketing u njihovim naporima za sigurnost brenda i kvalitetu.
IFS Food je razvijen uz potpuno i aktivno učešće certifikacijskih tijela, trgovaca,industrije hrane i kompanija za prehrambene usluge.
Šta je uključeno?IFS Food verzija 8 pokriva šest osnovnih oblasti poslovanja, a sve su smatrane ključnim za uspostavljanje efikasnih procesa koji garantiraju sigurnost i kvalitet proizvoda.
1. Upravljanje i posvećenost – pregled posvećenosti višeg menadžmenta za podršku održivosti kulture sigurnosti hrane i politike osiguranja kvaliteta.
2. Sistem upravljanja sigurnošću hrane i kvalitetom – neophodan za ispunjavanje zakonskih i sigurnosnih zahtjeva hrane, kao i specifikacija kupaca.
3. Upravljanje resursima – upravljanje ljudskim resursima, radnim uslovima, higijenom i sanitacijom kako bi se osigurala sigurnost proizvoda.
4. Operativni procesi – proizvodnja sigurnih i kvalitetnih proizvoda u skladu sa specifikacijama kupaca.
5. Mjerenja, analiza i poboljšanja – inspekcije, validacija procesa i upravljanje žalbama i korektivnim radnjama.
6. Plan zaštite hrane – zaštita integriteta kompanije i proizvedenih proizvoda.
Prednosti IFS Food certifikacije
1. Pristup zasnovan na riziku omogućava individualne procjene rizika: Ovaj pristup fokusira se na ključne oblasti koje su specifične za jedinstvene procese svake kompanije.
2. Sistem podržava kontinuirano poboljšanje: IFS sistem ocjenjivanja pokazuje kako ocijenjeni biznis može dalje unaprijediti svoje performanse, pomažući mu da dostigne viši nivo u upravljanju sigurnošću proizvoda i osiguranju kvaliteta.
3. Nepromjenjiv pristup omogućava prilagođena rješenja: Omogućava kompanijama da odrede metode za kontrolu opasnosti koje najbolje odgovaraju njihovim specifičnim uslovima.
4. Zahtjevi smanjuju operativne troškove i povećavaju efikasnost: Implementacijom IFS zahtjeva, kompanije poboljšavaju svoje procese, smanjujući otpad i troškove povezane sa opozivima, žalbama, odbijenim proizvodima i ponovnim radom.
5. IFS certifikacija povećava prodaju: Certificirane kompanije zadržavaju postojeće kupce i stiču nove sa IFS certifikatom. One pokazuju da ispunjavaju očekivanja kupaca u pogledu sigurnosti i kvaliteta proizvoda i da su pouzdan poslovni partner.
Za više informacija kontaktirajte nas putem emaila
info@issbih.ba ili na br telefona 033-676-123.