Počevši od 1. aprila 2024., prehrambena preduzeća su počela da prolaze reviziju za verziju 6 FSSC 22000 certifikata. Organizacije certificirane sa v5.1 imaju rok do 31. marta 2025. da završe nadogradnju.
FSSC 22000 je certifikat za sisteme upravljanja bezbjednošću hrane koji je razvila i kojom upravlja Fondacija FSSC (certifikacioni sistem bezbjednosti hrane), neprofitna organizacija sa sjedištem u Holandiji.
Šema je priznata od strane GFSI (Global Food System Initiative) i trenutno je usvojilo više od 35.000 organizacija širom svijeta, posebno u Evropi, Aziji i Južnoj Americi.
Opseg sheme uključuje aktivnosti na svim nivoima lanca opskrbe hranom: preradu hrane i hrane za životinje, proizvodnju ambalaže, ugostiteljstvo i usluge prehrane, trgovce na veliko i malo (uključujući online trgovine), brokere, usluge otpreme i skladištenja te proizvođače aditiva za hranu.
FSSC 22000 je zasnovan na troslojnoj strukturi:ISO 22000:2018 standard za sisteme upravljanja sigurnošću hrane;
Dodatni sektorski specifični PRP-ovi (Pre-Requisite Programs) zasnovani na drugim ISO tehničkim standardima;
Dodatni zahtjevi razvijeni od strane Fondacije.
Dodatni zahtjevi FSSC-a sastoje se od različitih klauzula, na primjer označavanje proizvoda, upravljanje alergenima i praćenje okoliša.
Institut za standarde i sigurnost je potpisao memorandum o saradnji sa akreditovanim tijelom koje vam može pomoći u certifikaciji nove verzije.
Za više informacija kontaktirajte nas putem emaila
info@issbih.ba ili na broj telefona 033-676-123.