ISO 22000 je sistem upravljanja sigurnosti hrane koji se implementira i koristi za otkrivanje postojećih i potencijalnih rizika u proizvodnji hrane. Pri tome se definišu odgovarajuće opasnosti, poduzimaju mjere predostrožnosti, procjenjuju rezultati i kontinuirano se poboljšavaju u primjeni.
Danas je tema prehrambene industrije globalno pitanje koje preko bolesti koje se prenose hranom ne utiču samo na život ljudi, već i na ekonomiju zemalja i institucija. Svake godine, bezbroj ljudi je globalno pogođen posljedicama trovanja hranom i bolestima koje ga uzrokuju, od kojih gotovo sve uključuju isplate kompenzacija od proizvodnih kompanija, što također uzrokuje da kompanije gube svoju reputaciju.
Osiguranje kvaliteta i sigurnosti hrane nezaobilazan je uslov za održivost od proizvodnje do trpeze u lancu ishrane. Zbog toga je upravljanje rizikom postalo neposredan uslov za sve one objekte koji snabdevaju restorane, ugostitelje, usluge pakovanja itd. Ovo se odnosi i na dobavljače hemikalija, pribora ili pružaoce usluga u sektoru transporta i logistike.
Stoga sigurnost ovdje igra ključnu ulogu i sve je više cijenjena od strane potrošača. Kompanije sa odgovarajućim sigurnosnim mjerama su stoga posebno poželjne.
Sa ISO 22000, kompanija može da obezbjedi takvu pokrivenost pomoću različitih i efikasnih sistema sigurnosti hrane. Ovaj sistem upravljanja važi za sve kompanije u lancu snabdjevanja hranom i usklađen je sa odredbama ISO 9001 i ISO 14001.
Ciljevi ISO 22000:
Dajete kupcu pouzdanu izjavu o higijeni i proizvodnji proizvoda.
Pokažite da su preduzete sve potrebne mjere tokom proizvodnje hrane.
Izvor relevantne optimizacije unutar lanca opskrbe hranom
Sprovođenje analize rizika
Povećanje kvaliteta proizvoda i pouzdanosti proizvoda
Preventivne mjere protiv opasnosti u proizvodnim procesima
Osiguravanje stabilnih i sigurnih proizvodnih procesa od kontrole kvaliteta do preventivnog osiguranja kvaliteta
Smanjenje troškova gubitaka i povrata.