U septembru 2022 godine Komisija Codex Alimentarius objavila je nove i revidirane zahtjeve u vezi s HACCP-om i njegovom primjenom u industriji.
Kultura sigurnosti hrane, prošireni zahtjevi za obuku, poboljšane dobre higijenske prakse u radu i kontroli procesa, svijest o upravljanju alergenima i validacija CCP-a su neke od novina koje smo napisali za vas u ovom članku.
Cilj Codexa CXC 1-1969Principi postavljeni u Codex Alimentarius služe kao smjernice za primjenu dobre higijenske prakse (GHP) u cijelom lancu ishrane. Cilj je osigurati da se na tržište plasira samo hrana koja je sigurna i prikladna za ljudsku ishranu.
Oni također pružaju smjernice o primjeni HACCP principa i pojašnjavaju odnos između GHP i HACCP. Osim toga, CXC 1-1969 je osnova za kreiranje kodeksa prakse specifičnih za sektor i proizvode.
Codex Alimentarius: sažeti opšti principi higijene hranePrema Opštim principima higijene hrane, za kontrolu sigurnosti hrane potreban je naučno zasnovan preventivni pristup.
To može biti, na primjer, sistem higijene hrane. U tom kontekstu, Codex opisuje dobre higijenske prakse (GHP) kako bi se osiguralo da se hrana proizvodi i rukuje u okruženju koje minimizira prisustvo zagađivača.
Programi preduslova koji uključuju GHP treba da obezbede osnovu za efikasan HACCP sistem.
Ovisno o vrsti hrane, procesu proizvodnje i potencijalu štetnih učinaka na zdravlje, može biti dovoljno primijeniti opće higijenske mjere kako bi se spriječile opasnosti, uključujući, gdje je prikladno, one koje zahtijevaju više pažnje od drugih jer imaju veći utjecaj na sigurnost hrane.
Ako samo primjena GHP-a nije dovoljna, na CCP-ima treba primijeniti kombinaciju GHP-a i dodatnih mjera kontrole.
Sve kontrolne mjere koje su bitne za postizanje prihvatljivog nivoa sigurnosti hrane trebaju biti znanstveno potvrđene. Primjenu mjera kontrole treba pratiti, korigirati, pregledati i dokumentirati, ovisno o vrsti hrane i veličini prehrambenog poslovanja.
Sisteme higijene hrane takođe treba stalno revidirati kako bi se utvrdilo da li su modifikacije neophodne. To treba raditi periodično i kad god postoji značajna promjena koja bi mogla utjecati na potencijalne opasnosti i/ili mjere kontrole (npr. novi proces, novi sastojak, novi proizvod, nova oprema, nova naučna saznanja).
Glavne promjene u CXC 1-1969
Kultura bezbjednosti hrane i njena promocija postaje obaveza implementacije sistema bezbjednosti hrane.
Mjere za efikasnu implementaciju dobrih higijenskih praksi, kao što su kontrole radnih procesa, primarne proizvodnje, vode, dizajna objekata, označavanja i svijesti potrošača, obuke itd.
Kontrola opasnosti: Stablo odlučivanja nije obavezno u novim principima, potrebna je efektivna validacija i revizija HACCP sistema i planova.
Obuka i kompetencije: Obuka o higijeni hrane je neophodna. Preduzeća moraju osigurati da njihovo osoblje bude kompetentno u skladu sa svojim poslom.
Kontrola rada: Ako rad nije adekvatno kontrolisan, hrana može postati nesigurna ili neprikladna za konzumaciju.
Informacije o proizvodu i svijest potrošača: Jasne i lako razumljive informacije trebaju biti pružene kako bi se potrošačima pomoglo da identifikuju prisustvo alergena u hrani, zaštite svoju hranu od kontaminacije i spriječi rast/opstanak patogena pravilnim skladištenjem, rukovanjem i pripremom hrane.
Smjernice za označavanje serije i sljedivost
Dodane su neke promjene definicija i nove definicije
Standardi zasnovani na GFSI kao što su IFS i FSSC trenutno rade na novim verzijama u skladu sa novim zahtjevima CXC 1-1969. BRCGS Food je već objavio 9. verziju u avgustu, koja uključuje izmjene vezane za CXC 1-1969.
Opseg
Odgovornost operatera u poslovanju s hranom (FBO) uključuje znanje i razumijevanje opasnosti povezanih s hranom koju proizvode, transportuju, skladište i prodaju.
Osim toga, moraju se poduzeti mjere za kontrolu ovih opasnosti kako bi hrana koja stiže do potrošača bila sigurna i pogodna za konzumaciju.
Na ovaj način kompanije treba da pomognu da održe poverenje u hranu koju prodaju kako u zemlji tako i u inostranstvu.
Shodno tome, Codex se odnosi na različite zainteresovane strane od primarne proizvodnje i prerade do kompanija za pakovanje, transport i maloprodaju. Adekvatna komunikacija o hrani i procesu ishrane treba da se odvija između svih relevantnih strana.
Za više informacija kontaktirajte nasš ISS FOOD odjel putem emaila
info@issbih.ba ili na broj telefona 033-676-123.
Relevantan izvor:
Kodeksi prakse Codex Alimentariusa
Codes of Practise of the Codex Alimentarius