HTML

info@issbih.ba

HTML

bihjezik.png engljezik.png
Novosti

Haccp zakonska obaveza u BiH

Prilagodite se zakonskoj regulativi-uvedite HACCP

26.04.2024 14:55
Slika
 
Prema Zakonu o hrani (Službeni glasnik BiH, 50/04) Subjekat u poslovanju s hranom (SPH) je fizičko ili pravno lice, registrovano za obavljanje određenih djelatnosti vezanih uz poslovanje s hranom, odgovorno je da obezbijedi nesmetano sprovođenje odredbi propisa o hrani unutar poslovanja kojim upravlja. Svi SPH imaju obavezu uspostaviti sistem samokontrole zasnovan na principu procijene rizika i uspostave kontrole kritičnih kontrolnih tačaka (KKT) i/ili nadzora nad kritičnim tačkama (KT). Međunarodno priznat sistem zasnovan na navednim pricipima jeste HACCP (Hazard Analaysis Critical Control Point).

Prema naprijed navedenom Zakonu o hrani „Subjekti u poslovanju s hranom moraju uspostaviti i provoditi redovne kontrole higijenskih uvjeta u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane, osim na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti, u svakom objektu pod njihovom kontrolom, provedbom preventivnog postupka samokontrole, razvijenog u skladu sa načelima HACCP-a“. To praktično znači da je uvođenje i održavanje HACCP sistema obaveza svih koji rade s hranom

ISS FOOD odjel sa svojim sanitarnim inženjerima i menadžerima sigurnosti hrane vam stoji na raspolaganju za:

  • Snimak i analiza stanja objekta,
  • Edukacije iz oblasti HACCP sistema,
  • Implementacija HACCP-a u objektu (izrada diagrama toka, opis proizvoda i određivanje kritičnih kontrolnih tačaka (KKT) i/ili kontrolnih tačaka (KT), korektivni postupci).
  • Revizija postojećih sitema sigurnosti hrane,
  • Pomoć u izradi dokumenata, zapisa i evidencija neophodnih za funkcionisanje HACCP sitema,
  • Verifikacija HACCP sitema.

Za sve informacije možete nas kontaktirati putem emaila info@issbih.ba ili na broj telefona 033 676 123.

 

0 0